Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην ΕΡΤ Λάρισας του 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Λάρισας

Το πνεύμα της εκπαίδευσης αποκτά νέες διαστάσεις μέσα από δυναμικές εκπαιδευτικές επισκέψεις, όπως αυτή που πραγματοποίησε το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας στην ΕΡΤ Λάρισας, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. Στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο σχετικά με το ραδιόφωνο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους.

Μέσα από το στούντιο της ΕΡΤ Λάρισας, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν ζωντανά με δημοσιογράφους για θέματα που τους απασχολούν βαθιά, όπως το σχολείο και το μέλλον τους. Οι μαθητές ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο σχολείο και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες μάθησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές απέκτησαν αίσθηση ευθύνης και ενδιαφέροντος για το περιβάλλον τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη λειτουργία ενός πραγματικού στούντιο μέσω μιας ξενάγησης. Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος ήταν η κονσόλα, η οποία αποτελεί τον εγκέφαλο του στούντιο και ελέγχει την ηχητική παραγωγή. Η κονσόλα αποτελεί ένα σύνθετο σύστημα ελέγχου που επιτρέπει στους τεχνικούς να διαχειρίζονται την ηχητική παραγωγή του στούντιο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία στην πράξη και να κατανοήσουν τον ρόλο της στη δημιουργία ενός ποιοτικού ηχητικού αποτελέσματος.

Επιπλέον, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο αρχείο της δισκοθήκης της ΕΡΤ Λάρισας. Αυτό το αρχείο αποτελείται από μια πολύτιμη συλλογή ηχογραφημένου υλικού, περιλαμβανομένων μουσικών κομματιών, ηχητικών εφέ, φωνητικών εγγραφών και πολλών άλλων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν πώς οργανώνεται και διατηρείται αυτό το αρχείο και να εξερευνήσουν τον πολιτισμό και την ιστορία που αντικατοπτρίζεται μέσα από τις ηχογραφήσεις.

Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους μαθητές να εντρυφήσουν στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και της ηχογραφημένης μουσικής, ενώ τους παρείχε επίσης ενδιαφέρουσες γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία και τη διαχείριση του ήχου.

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και των μέσων ενημέρωσης. Προσφέρει στους μαθητές μια πραγματική εμπειρία που ενισχύει την κριτική τους σκέψη και την ικανότητα να επικοινωνούν αποτελεσματικά τις ιδέες τους.

Τέλος, η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη στην ΕΡΤ Λάρισας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη δημιουργία ενός πιο δυναμικού και συνεκτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς οι εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν να εμπλουτίζουν τη μάθηση και να εμπνέουν τους μαθητές να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην κοινότητά τους.

Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μητρούσια για τη βοήθεια του στην πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης, τους τεχνικούς Βαγγέλη Βούλγαρη και Δημήτρη Τσολάκη  και τον δημοσιογράφο Άρη Ψίχα για τον συντονισμό της ραδιοφωνικής εκπομπής.