Υλοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Κάνω Ραδιόφωνο στο European School Radio – Δημιουργία Δημοσιογραφικής Εκπομπής”

Στις 5 Δεκεμβρίου, η ραδιοφωνική ομάδα του 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Λάρισας συμμετείχε στο τρίωρο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  «Κάνω  Ραδιόφωνο στο European School Radio – Δημιουργία Δημοσιογραφικής Εκπομπής»,  στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στην Σίνδο.

Πριν από την εκπαιδευτική επίσκεψη, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές καθοδηγήθηκαν από τον δημοσιογράφο Βασίλη Σολιόπουλο, της ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης) που ορίστηκε ως Μέντορας για το σχολείο μας,  στη  δημιουργία του περιεχομένου εκπομπής από τον χώρο του σχολείου με τηλεδιάσκεψη.

Η εκπομπή είχε τίτλο «Αγκαλιάζοντας τη Διαφορετικότητα» και επιλέχτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που ήταν στις 3 Δεκεμβρίου. Επιλέχτηκε αυτό το θέμα, ώστε να  συμβάλει και το σχολείο μας στην ευαισθητοποίηση τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας,  σε θέματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της ζωής και αποδοχής της διαφορετικότητας τους.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς για δυο ώρες. Η  πρώτη ομάδα εκπαιδεύτηκε από δημοσιογράφους  επαγγελματίες και φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πάνω σε θέματα δημιουργίας και εκφοράς δημοσιογραφικού λόγου.

Η δεύτερη ομάδα εκπαιδεύτηκε από φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και  Ηλεκτρονικών Συστημάτων, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας σε θέματα ηχοληψίας, επεξεργασίας ήχου και κατάλληλων λογισμικών.

 Τα δύο σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν παράλληλα.  Την τρίτη ώρα, 11:00 με 12:00 βγήκε ON AIR, από το στούντιο του europeanschoolradio, η εκπομπή που είχαν ετοιμάσει.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν  ενεργοί στην παραγωγή, αλλά και κριτικοί αναγνώστες/ακροατές και παρατηρητές της διαδικασίας. Παρόλο το άγχος της προετοιμασίας, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτήν  την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Στο βιωματικό μέρος οι μαθητές, μέσω της διαδικασίας ραδιοφωνικής παραγωγής, χρησιμοποίησαν  τις νέες τεχνολογίες αιχμής και ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες δημοσιογράφους. Παράλληλα, μέσω της συνολικής διαδικασίας του προγράμματος, τους δόθηκαν ερεθίσματα επαγγελματικών επιλογών, όπως το επάγγελμα του δημοσιογράφου, του ηχολήπτη και του μηχανικού λογισμικού.

Συντονίστρια της δράσης ήταν η εκπαιδευτικός  Γκουντούρα  Ανθή και  συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί οι Καντζά Παναγιώτα, Λιντέρη Αλεξάνδρα και Λιουλιάκη Δέσποινα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα  την κυρία Ευτυχία Τούλιου, την πρόεδρο και ψυχή του European school radio για την υποστήριξη και ενθάρρυνση, τον δημοσιογράφο Βασίλη Σολιόπουλο για την βοήθεια μέσω της τηλεδιάσκεψης αλλά και στο εργαστήριο και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Διαμαντάρα που μας υποδέχτηκε.

Επίσης,  ευχαριστούμε θερμά τις φοιτήτριες και φοιτητές δημοσιογράφους για τις πολύτιμες παρατηρήσεις και διορθώσεις των κειμένων μας και τους φοιτητές από το τμήμα των Μηχανικών Πληροφορικής για τη βοήθεια στο τεχνικό μέρος της εκπομπής.

Ευχαριστούμε  όλους που   εθελοντικά μας εκπαίδευσαν και μας βοήθησαν να βγει ζωντανά στον αέρα η εκπομπή.